Undervisning lidt anderledes og med plads til dig

Når du går på efterskole, går du rent faktisk i skole, men vi giver dig måske en lidt anderledes skoledag, end du plejer.

Mange af dagene på efterskolen bliver bygget op omkring temaer, hvor du arbejder tværfagligt med forskellige fag.

Vi kombinerer de boglige fag med kreative og praktiske aktiviteter som fx madlavning og bevægelse – og vi inddrager den natur vi er en del af mest muligt i undervisningen. Det betyder, at du kommer til at arbejde meget praktisk med fagene - og måske betyder det, at det fag du synes er allermest kedeligt, nu bliver lidt mere spændende.

Det bliver altså en anderledes måde at gå i skole på – uden at vi går på kompromis med fagligheden.

Læs om vores temaer

De boglige fag

Den boglige undervisning tager udgangspunkt i, at du tager enten 9. eller 10. klasses afgangseksamen. Lektier bliver der ikke mange af, da undervisningen sammensættes så du kan nå dem i undervisningen eller i stilletimen. Det betyder for langt de fleste dage, at når du har fri - så har du faktisk fri.

Vi har elever på alle faglige niveauer, og vi sørger for, at du også lærer det du skal. Vi tager nemlig udgangspunkt i dig - og det du kan. Vi fokuserer på dine styrker og støtter dig, hvis du har brug for hjælp. Har du nogle særlige behov i undervisningen, vil der være mulighed for at få det integreret som en naturlig del af din dagligdag. Og vi sørger for, at du i løbet af dit efterskoleår får tanket hovedet op med ny viden.

Det gør vi, så du forhåbentlig har lyst til at fortsætte med at uddanne dig, uanset om du har lyst til en erhvervsrettet udannelse, alment gymnasium, hhx, htx eller HF.

9. eller 10. klasse

1. klasse: Du skal aflægge to prøver i dansk og en prøve i henholdsvis matematik, engelsk og fysik/kemi. Derudover aflægger du to prøver, som bestemmes af Undervisningsministeriet. Det foregår ved udtrækning blandt fagene engelsk, kristendomskundskab, historie, samfundsfag, geografi, biologi, idræt, fransk, matematik og tysk. Se indholdsplanerne for de obligatoriske fag. (Vær opmærksom på at du med linket, kommer over på BGI akademiets website)
  1. klasse: Mens du går på Livsstilsefterskolen Hjarnø, skal du følge timer i dansk, matematik og engelsk, som er obligatoriske fag. Fysik og tysk er valgfag – eventuel tilmelding til disse to fag er bindende. Vi forventer, at du går op til prøve i de fag, du følger undervisning i. Se indholdsplanerne for de obligatoriske fag. (Vær opmærksom på at du med linket, kommer over på BGI akademiets website)

Du og dine faglærere må tidligst få oplyst, hvilke fag der er blevet udtrukket, en uge før de skriftlige prøver begynder.

Bevægelse og motion

Bevægelsesfagene og motionen vil være en væsentlig del af dit år på Livsstilsefterskolen Hjarnø, som er en efterskole med fokus på sundhed og livsstil. En livsstilsefterskole for dig, som måske ikke er vant til at bevæge dig og måske ikke har fundet noget idræt endnu, som du synes er sjovt.

Derfor er bevægelsesfagene og motionen bredt sammensat af mange forskellige aktiviteter, f.eks. boldspil, dans, gymnastik, kampsport, fitness og friluftsliv. Uanset hvilket fag, der står på skemaet, vil du møde kompetente undervisere og vi tager udgangspunkt i, at alle kan være med, uanset niveau og interesser. Du vil dog også opleve, at du bliver udfordret. Du kommer både til at møde idræt, som du kender og har prøvet før, men du skal også prøve en masse nye former for bevægelse. Målet er at du udvikler dig i løbet af året, at du kommer til at snuse til en masse forskellig inden for motion - og vigtigst af alt; at du finder glæde ved at bevæge dig.

Daglig bevægelse og motion fylder meget i løbet af ugen fordi det har en positiv indvirkning på både din fysiske og mentale sundhed. Det giver mere energi, større selvværd og større overskud, det fremmer indlæring og det er derfor en vigtig del af en sund livsstil, uanset hvilket mål du har for dit efterskoleår.

Undervisningen vil ind i mellem foregå på BGI akademiet i Bjerre, hvor de har nogle af landets bedste idrætsfaciliteter.

Temaer

På Livsstilsefterskolen Hjarnø udfordrer vi hinanden og os selv, rykker grænser og oplever successer. Læring er her en kombination af teori og praksis. Derfor vil du få lov til at prøve en masse forskellige ting af i løbet af dit efterskoleår.

I løbet af skoleåret vil vi komme omkring mange forskellige temaer på temadage, i temauger og i den frie tid. Temaer som er inden for sundhed, kultur, samfund, og personlig udvikling. Ud over temaer kan der også være mulighed for at prøve kræfter med for eksempel jagt og fiskeri, praktiske opgaver med at vedligeholde og forbedre ting på skolen, musik og sang og kreative projekter.

Her møder vi dig og dine kammerater, hvor i er og undersøger jeres ønsker til valgfag inden vi sammensætter efterskoleårets program endeligt. Vi vil gerne udbyde de valgfag, der passer til hvert enkelt elevhold, derfor kan vi først hen i maj måned mere nøjagtigt fortælle, hvad det kommende efterskoleår præcist kan tilbyde af valgfag.
Men én ting er sikkert; vi gør alt hvad vi kan for, at du får lov til at prøve helt nye ting af – både ting, du kender og holder af at lave i forvejen, men også noget du slet ikke vidste noget om.

Temaer og aktiviteter du kan vælge til det kommende skoleår enten som valgfag eller i den frie tid kan eksempelvis være:

• Jagt og fiskeri
  • Mountainbike eller skatebord
  • Ekstra motionsfag
  • Parcour og boldspil – vi låner faciliteterne på BGI akademiet
  • Mere om mad, råvarer og madspild
  • Aktiviteter ved stranden og på vandet
  • Musik og sang
  • Gaming
  • Mindfullness
  • Praktiske opgaver med at bygge og reparere bygninger og maskiner
  • Outdoor – bålmad, overnatning og praktiske færdigheder i det fri
  • Mediefag – viden om etik på sociale medier

Så skriv eller ring til os.

Line Hansen, tlf.: 60988040 eller mail: info-hjarnoe@bgi.dk